piątek, 24 czerwca 2016

Konfitura z agrestu.

Konfitura z agrestu 

1 kg agrestu
1/4 szklanki wody (około 190 ml)
500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu
sok z jednej cytryny około 50 ml



Do garnka wsypać cukier, dodaac wodę .zagotować , od czasu do czasu mieszając 
aby cukier się nie przypalił.
Gdy syrop się zagotuje dodac do niego agrest i sok z cytryny. Smażyc od czasu do czasu mieszając, około 60 minut, 
następnie gorący przelozyc do słoików.




================================

Konfitura z agrestu i kiwi

1 kg agrestu
4 owoce kiwi
2 szklanki cukru (można więcej)

Agrest i kiwi umyj. Kiwi obierz ze skórki. Owoce przepuść przez maszynkę, przełóż na dużą patelnię,
 dodaj cukier. Smaż przez 20 minut, ostudź i powtórz czynność. 
Konfiturę przełóż do słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.

=================================


Konfitura z agrestu i truskawek

2 kg agrestu 
1 kg truskawek 
2,5 kg cukru

Bardzo dokładnie wymyty agrest rozparować dodając znikomą ilość wody , aby agrest się nie przypalił. 
Gorący,  przetrzeć przez drobne sito. 
Truskawki oczyścić, dodać do nich cukier i potrząsając naczyniem powoli doprowadzić do wrzenia. 
Gotować, szumując około 15 minut, a następnie dodać przecier z agrestu. Gotować do chwili, 
gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i się nie rozlewa .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)