Konfitura z agrestu
1 kg agrestu
1/4 szklanki wody (około 190 ml)
500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu
sok z jednej cytryny około 50 ml
Do garnka wsypać cukier, dodaac wodę .zagotować , od czasu do czasu mieszając
aby cukier się nie przypalił.
Gdy syrop się zagotuje dodac do niego agrest i sok z cytryny. Smażyc od czasu do czasu mieszając, około 60 minut,
następnie gorący przelozyc do słoików.
================================
Konfitura z agrestu i kiwi
1 kg agrestu
4 owoce kiwi
2 szklanki cukru (można więcej)
Agrest i kiwi umyj. Kiwi obierz ze skórki. Owoce przepuść przez maszynkę, przełóż na dużą patelnię,
dodaj cukier. Smaż przez 20 minut, ostudź i powtórz czynność.
Konfiturę przełóż do słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
=================================
Konfitura z agrestu i truskawek
2 kg agrestu
1 kg truskawek
2,5 kg cukru
Bardzo dokładnie wymyty agrest rozparować dodając znikomą ilość wody , aby agrest się nie przypalił.
Gorący, przetrzeć przez drobne sito.
Truskawki oczyścić, dodać do nich cukier i potrząsając naczyniem powoli doprowadzić do wrzenia.
Gotować, szumując około 15 minut, a następnie dodać przecier z agrestu. Gotować do chwili,
gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i się nie rozlewa .
piątek, 24 czerwca 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz