przepis tradycyjny:
2 kg agrestu
1 kg cukru
1 l spirytusu
0,5 l wody
Agrest pozbawić szypułek, umyć i umieścić w słoju lub gąsiorze.
alać wódką i spirytusem, zamknąć, odstawić na miesiąc w zaciemnione miejsce.
Po upływie tego czasu zlać powstałą nalewkę, a owoce zasypać cukrem i ponownie odstawić (na co najmniej 7 dni)
. Następnie przefiltrować sok, połączyć z nalewką, przelać do butelek i odstawić jeszcze na 1 miesiąc.
======================================
przepis z przyprawami korzennymi:
1 kg agrestu
0,5 kg cukru
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
1 mała filiżanka rodzynek
2 laski wanilii
kawałek świeżego imbiru
Z agrestu usunąć szypułki, owoce umyć, włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć.
Wsypać rodzynki, starty świeży imbir, wanilię. Zalewać mieszanką wódki i spirytusu, odstawić na 4 tygodnie.
Po tym czasie zlać nalewkę, a owoce zasypać cukrem i odstawić na 7-10 dni. Następnie zlać sok, wymieszać z nalewką,
przelać do słoików i odstawić w zaciemnione miejsce na 3-4 tygodnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz