piątek, 24 czerwca 2016

Nalewka z agrestu ............dwie wersje.

przepis tradycyjny:

2 kg agrestu
1 kg cukru
1 l spirytusu
0,5 l wody


Agrest pozbawić szypułek, umyć i umieścić w słoju lub gąsiorze. 
alać wódką i spirytusem, zamknąć, odstawić na miesiąc w zaciemnione miejsce. 
Po upływie tego czasu zlać powstałą nalewkę, a owoce zasypać cukrem i ponownie odstawić (na co najmniej 7 dni)
. Następnie przefiltrować sok, połączyć z nalewką, przelać do butelek i odstawić jeszcze na 1 miesiąc.
======================================

przepis z przyprawami korzennymi:

1 kg agrestu
0,5 kg cukru
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
1 mała filiżanka rodzynek
2 laski wanilii
kawałek świeżego imbiru

Z agrestu usunąć szypułki, owoce umyć, włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć. 
Wsypać rodzynki, starty świeży imbir, wanilię. Zalewać mieszanką wódki i spirytusu, odstawić na 4 tygodnie.
 Po tym czasie zlać nalewkę, a owoce zasypać cukrem i odstawić na 7-10 dni. Następnie zlać sok, wymieszać z nalewką, 
przelać do słoików i odstawić w zaciemnione miejsce na 3-4 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)