środa, 6 listopada 2019

Sok z kiszonych buraków i selera...niezawodny .przepis



Potrzebujemy garnek kamionkowy, duży słoik lub słoik litrowy,..

Na litrowy słoik potrzebujemy:

Jeden suszony grzybek,
3 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka soli,
4 ząbki czosnku
1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej
1 1/2 kg buraków czerwonych 
1/2 selera


Buraki i seler obieramy i kroimy w talarki, zioła i czosnek wkładany na dno słoika. 
Dodajemy buraki i zalewamy wodą z rozpuszczoną łyżeczką soli. Jeśli chcemy, aby barszcz był na święta warto zostawić słoik otwarty w ciepłym miejscu i zbierać powstającą pianę (to bardzo ważne!). 


Proces kiszenia trwa od 5-7 dni. Zależy to od temperatury pomieszczenia. Moja poprzednia porcja kisiła się 7 dni (zimno)

Moja uwaga;

Gdy zlejemy sok, możemy jeszcze raz zalać buraki wodą i nastawić drugą porcję. Druga porcja zawkasu będzie gotowa wcześniej, już za 3 dni.
Zawsze zalewam buraki po raz drugi, bo naprawdę szkoda wywalić tyle dobroci. Drugi nastaw nie już tak intensywny w smaku, ale do picia idealny. Po drugim nastawie można już bez żalu wyrzucić buraczki.
Gdy kisimy buraki z przeznaczeniem wyłącznie do wypicia jako napój można zmniejszyć ilość dodanej soli do kiszenia do 1 łyżeczki na 1 litr wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)