Często w komentarzach do przepisów pytacie o to jaka ilość drożdży świeżych odpowiada np. łyżeczce drożdży instant (czyli suchych w proszku)
7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
7 gramów to przeciętna ilość drożdży dostępnych w pojedynczych opakowaniach.
Drożdże świeże i instant – które są lepsze?
Ja osobiście używam i jednych i drugich. Zawsze mam w domu kilka saszetek z drożdżami instant.
Bardzo lubię zapach i robienie rozczynu z drożdży świeżych,
często ich używam do ciast odrobinę cięższych – na bazie masła i jajek.
Ważna jest wygoda pracy i Wasze upodobania, bo wiem, że nie każdy lubi zapach rozczynu i są osoby, które z tego względu używają tylko drożdży instant.
To kwestia bardzo indywidualna...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz