środa, 6 listopada 2019

Bigos pieczony......... pyszny i pachnący .......mistrzowski






Składniki
stosunek mięsa do kapusty to 1:1
1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg kapusty słodkiej
1 kg mięsa wieprzowina, kurczak, indyk i gęś
1/2 kg dobrej kiełbasy
1 średnia cebula
garść suszonych prawdziwków
kminek
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
 śliwki wędzone, a nie suszone,
 dodatek czerwonego wina.






Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić
 Mięso wypłukać. Pokroić w kostkę o średnicy około 2×3 cm. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać sól, pieprz. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, również podsmażyć.
 W brytfannie ułożyć warstwami:
przyrumienione mięso z kiełbasą
warstwa kapusty
 grzyby namoczone
przyrumienione mięso z kiełbasą
 warstwa kapusty i śliwek
doprawiamy pieprzem
zalewamy wywarem z przecierem

W oddzielnym naczyniu przygotować sos pomidorowy- koncentrat pomidorowy wymieszać z około 2 szklankami wody. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać kapustę i pozostałe składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.
 Dolać wody tak, aby stanowiła 3/4 naczynia.
 Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 180- 200 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)