Składniki
stosunek mięsa do kapusty to 1:1
1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg kapusty słodkiej
1 kg mięsa wieprzowina, kurczak, indyk i gęś
1/2 kg dobrej kiełbasy
1 średnia cebula
garść suszonych prawdziwków
kminek
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
śliwki wędzone, a nie suszone,
dodatek czerwonego wina.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić
Mięso wypłukać. Pokroić w kostkę o średnicy około 2×3 cm. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać sól, pieprz. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, również podsmażyć.
W brytfannie ułożyć warstwami:
przyrumienione mięso z kiełbasą
warstwa kapusty
grzyby namoczone
przyrumienione mięso z kiełbasą
warstwa kapusty i śliwek
doprawiamy pieprzem
zalewamy wywarem z przecierem
W oddzielnym naczyniu przygotować sos pomidorowy- koncentrat pomidorowy wymieszać z około 2 szklankami wody. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać kapustę i pozostałe składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.
Dolać wody tak, aby stanowiła 3/4 naczynia.
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 180- 200 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz