niedziela, 20 października 2019
SZYNKA W CAŁOŚCI Z SZYNKOWARA
SKŁADNIKI:
1 kg szynki wieprzowej-orzech
Zalewa do nastrzyku mięsa:
2 posiekane drobno ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 płaskiej łyżeczki kminku
1 lekko kopiasta łyżeczka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki peklosoli
4 płaskie łyżeczki żelatyny
250 ml wody
Przygotowanie krok po kroku:
Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)
Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.
Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).
Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy (Niżej podajemy dokładną rozpiskę). W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)
Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.
Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni
Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni
Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa
Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?
Szynka wieprzowa
Karkówka
Schab
Pierś z indyka lub kurczaka
Mielonki
Rolady mięsne
Pasztety
Golonki
Kiełbasy
Boczek prasowany i rolowany
Baleron
Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:
Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni
Drób - 90 stopni
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz