Składniki:
· 80 dag karkówki,
· 40 dag boczku surowego-wędzonego,
· 22-25g peklosoli,
· szczypta pieprzu czarnego,
· szczypta ziela angielskiego,
· 1 liść laurowy,
· gałązka (4cm) świeżego rozmarynu,
· 1 spory ząbek czosnku,
· 70 ml wody,
· płaska łyżeczka żelatyny.
Sposób przygotowania:
- 1. Karkówkę tniemy na 3cm kawałki i lekko ubijamy tłuczkiem.
2. Boczek mielimy na sitku nr 3.
3. Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy tj. pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn.
4. Całość ugniatamy (masujemy) minimum 15 minut.
5. Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godzin.
6. Po 12 godzinach ugniatamy około 10minut.
7. Po 24godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy,
8. Wkładamy całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze i bardzo dokładnie ubijamy. Skręcamy woreczek, zakręcamy sznurkiem.
9. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz