niedziela, 20 października 2019

Szynka z karkówki i boczku wędzonego


Składniki:
·         80 dag karkówki,
·         40 dag boczku surowego-wędzonego,
·         22-25g peklosoli,
·         szczypta pieprzu czarnego,
·         szczypta ziela angielskiego,
·         1 liść laurowy,
·         gałązka (4cm) świeżego rozmarynu,
·         1 spory ząbek czosnku,
·         70 ml wody,
·         płaska łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:


  1. 1.       Karkówkę tniemy na 3cm kawałki i lekko ubijamy tłuczkiem.
2.       Boczek mielimy na sitku nr 3.
3.       Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy tj. pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn.
4.       Całość ugniatamy (masujemy) minimum 15 minut.
5.       Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godzin.
6.       Po 12 godzinach ugniatamy około 10minut.
7.       Po 24godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy,
8.       Wkładamy całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze i bardzo dokładnie ubijamy. Skręcamy woreczek, zakręcamy sznurkiem.
9.       Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)