niedziela, 20 października 2019

Szynka z mięsa od szynki i karczku

Składniki:
·         0, 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki,
·         0, 7 kg karczku,
·         100 g skórek (drobiowych, ze słoniny itp. z wcześniej przygotowywanych i przechowywanych w zamrażalniku),
·         22-25 peklosoli,
·         szczypta pieprzu,
·         1 przeciśnięty ząbek czosnku,
·         1 łyżeczka majeranku (jak kto lubi),
·         płaska łyżeczka cukru
·         szczypta gałki muszkatołowej (jak kto lubi),
·         50 ml wody.


Sposób przygotowania:


1.       Mięso pokroić na drobne kawałki, zapeklować na sucho, włożyć do lodówki na 2 dni.
2.       Następnie z karczku powycinać to co tłuste.
3.       Zmielić karczek wraz z uprzednio wyciągniętymi z zamrażarki rozmrożonymi skórkami na sitku 3mm.
4.       Wszystko wymieszać dodając przyprawy oraz wodę.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)