Składniki:
· 0, 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki,
· 0, 7 kg karczku,
· 100 g skórek (drobiowych, ze słoniny itp. z wcześniej przygotowywanych i przechowywanych w zamrażalniku),
· 22-25 peklosoli,
· szczypta pieprzu,
· 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
· 1 łyżeczka majeranku (jak kto lubi),
· płaska łyżeczka cukru
· szczypta gałki muszkatołowej (jak kto lubi),
· 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić na drobne kawałki, zapeklować na sucho, włożyć do lodówki na 2 dni.
2. Następnie z karczku powycinać to co tłuste.
3. Zmielić karczek wraz z uprzednio wyciągniętymi z zamrażarki rozmrożonymi skórkami na sitku 3mm.
4. Wszystko wymieszać dodając przyprawy oraz wodę.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz