niedziela, 15 września 2013

Magdalenki – przygotowanie krok po kroku.................III





Skladniki :
2 jajka
160 g cukru
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
160 g mąki
130 g stopionego masła 
cukier puder do posypania




Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę,
na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać.
Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.
Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec.
 Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.
Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości.
 Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie.
Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C,
a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku.
 Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić.
 Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)