niedziela, 15 września 2013

Magdalenki II....................Madeleine



Francuskie:

3 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
otarta skórka z pomarańczy lub/i z cytryny
100 g roztopionego masła

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
 Dodać do nich żółtka i nadal ubijać. 
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów.

Napełnić formę do magdalenek (do 3/4 wysokości foremki). Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC
 (forma na minimagdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).




Kokosowe:

115 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
3 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
=============================

Moje (2x ): 

                                                6 jaj                                                            30 dag mąki tortowej
 30 dag drobnego cukru do wypieków
 25 dag masła
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
 trochę mniej niż 1 łyżeczki soli
 2 łyżki cukru z wanilią
lub ekstrakt z wanilii
=================================

Czekoladowo pomarańczowe:

1/2 szklanki + 1 łyżka (70 g) mąki pszennej
3 1/2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki + 2 łyżki (90 g) cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
lub skórka pomarańczowa kandyzowana
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
6 1/2 łyżki (100 g) miękkiego masła
========================


Mikserem lub w Thermomixie ubijać jajka , cukier, wanilię, przez około 3 minuty. Dodać stopione, letnie masło
 Wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, (opcjonalnie alkohol+ inne dodatki) wszystko delikatnie zmiksować, 
do dobrego połączenia składników. 
Masę nakładać do foremek na magdalenki wysmarowanych wcześniej masłem 
w taki sposób, by muszelka była nie do końca pełna.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni C


Opcja:
kawałeczki gorzkiej, dobrej czekolady!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)