poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Haldi ka doodh – golden milk, czyli złote mleko








Złote mleko to  rozgrzewający napój ajurwedyjski o wyjątkowych właściwościach dla naszego ciała. Jego główny składnik – kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działniem wolnych rodników.

Warto je pić bo:

zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a takźe wspomaga ich leczenie (m.in. choroba Alzheimera, czy Parkinsona)

oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm

ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza stany zapalne w ciele
chroni wątrobę przed uszkodzeniem i wspomaga jej prace

zapobiega powstaniu i hamuje rozwój cukrzycy typu II

ma właściwości silnie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

obniźa poziom cholesterolu

zapobiega rematoidalnemu zapaleniu stawów, usuwa z nich zwapnienia

chroni oczy (m.in. przed tworzeniem siê katarakty)

poprawia trawienie (wspomaga tworzenie się soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom)

posiada silne właściwości antyoksydacyjne

reguluje przemianê materii

zmniejsza ryzyko zawału serca

działa antydepresyjnie – jej działanie porównywane jest do leków antydepresyjnych i to bez skutków ubocznych

wspomaga zasypianie

przyœpiesza gojenie ran

działa przeciwbólowo


Przepis na pastę z kurkumy:

1 szklanki kurkumy
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody

Proporcje są 1:2 tzn. jeżeli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeżeli używa  się kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotować  w połowie szklanki wody przez 8 minut


PRZYGOTOWANIE ZŁOTEGO MLEKA Z PASTY:

Do rondelka wlewamy 1 szklankę migdałowego mleka
można owsiane.bez laktozy ...itd

Dodajemy:

1 szklanka mleka
1 łyżeczka pasty z kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła gee lub oleju kokosowego

Całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

 Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka!

Przygotowując Złote mleko, możemy wzbogacić je o inne zdrowe przyprawy, np. kardamon, anyż, gozdziki czy wanilię… W ten sposób smak mleka na pewno nam się szybko nie znudzi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)