poniedziałek, 13 sierpnia 2018
Haldi ka doodh – golden milk, czyli złote mleko
Złote mleko to rozgrzewający napój ajurwedyjski o wyjątkowych właściwościach dla naszego ciała. Jego główny składnik – kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed działniem wolnych rodników.
Warto je pić bo:
zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a takźe wspomaga ich leczenie (m.in. choroba Alzheimera, czy Parkinsona)
oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm
ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza stany zapalne w ciele
chroni wątrobę przed uszkodzeniem i wspomaga jej prace
zapobiega powstaniu i hamuje rozwój cukrzycy typu II
ma właściwości silnie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
obniźa poziom cholesterolu
zapobiega rematoidalnemu zapaleniu stawów, usuwa z nich zwapnienia
chroni oczy (m.in. przed tworzeniem siê katarakty)
poprawia trawienie (wspomaga tworzenie się soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom)
posiada silne właściwości antyoksydacyjne
reguluje przemianê materii
zmniejsza ryzyko zawału serca
działa antydepresyjnie – jej działanie porównywane jest do leków antydepresyjnych i to bez skutków ubocznych
wspomaga zasypianie
przyœpiesza gojenie ran
działa przeciwbólowo
Przepis na pastę z kurkumy:
1 szklanki kurkumy
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki pieprzu
1 szklanka wody
Proporcje są 1:2 tzn. jeżeli suchych składników wyjdzie nam pół szklanki to dodajemy do tego szklankę wody.
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem, a następnie podgrzać. Złotego mleka nie powinno się gotować.
Jeżeli używa się kurkumy w proszku, najlepiej wcześniej ugotować w połowie szklanki wody przez 8 minut
PRZYGOTOWANIE ZŁOTEGO MLEKA Z PASTY:
Do rondelka wlewamy 1 szklankę migdałowego mleka
można owsiane.bez laktozy ...itd
Dodajemy:
1 szklanka mleka
1 łyżeczka pasty z kurkumy
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła gee lub oleju kokosowego
Całość podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Bardzo ważne jest by nie zagotować mleka!
Przygotowując Złote mleko, możemy wzbogacić je o inne zdrowe przyprawy, np. kardamon, anyż, gozdziki czy wanilię… W ten sposób smak mleka na pewno nam się szybko nie znudzi!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz