czwartek, 9 sierpnia 2018

Ciasto na pierogi pieczone........... drożdżowe uniwersalne



Składniki na ciasto na pierogi pieczone:


700 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży instant(2 opakowania)
lub 1 kostka drożdży świeżych
2 łyżka cukru
1 1/2 do 2 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
2 jajka
200 gram bardzo miękkiego masła
2 płaska łyżeczka soli

1 jajko + troszkę mleka do smarowania pasztecików

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, masło i wyrobić ciasto nożem
Następnie dodać jajko i mleko. Wyrobić dość szybko ciasto a w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ma być elastyczne, miękki ale nie klejące.
Następnie rozwałkować dość cienko, wykroić pożądany kształt i nałożyć nadzienie. Zlepić pierogi. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na  ok. 15 min. w ciepłe miejsce.
 Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)