czwartek, 9 sierpnia 2018






Na ciasto:

500 g mąki pszennej
ok. 1 szklanki wody
szczypta soli

Na farsz:

300 g wołowiny
150 g indyka
150 g baraniny
200 g posiekanej cebuli
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu 
2 łyżeczki przyprawy tandoori lub garam masala 
 kolendra mielona, kumin mielony, czosnek, sól i pieprz do smaku
bulion


Mąkę z solą przesiewamy , dodajemy olej i wlewamy powoli wodę zarabiając ciasto. 
Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie lśniące i elastyczne. 
Zawijamy w ściereczkę i odkładamy na chwilę aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na oleju . 
Do miski wkładamy mielone mięsa, dodajemy cebulę , przyprawy i wyrabiamy mięso stopniowo dolewając bulion. Dłuższe wyrabianie powoduję ,że mięso puszcza "klej".

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. 
Wykrawamy koła o średnicy około 8-10 cm.
Na środek każdego koła układamy kulkę farszu., zlepiamy  pierożki na zakładki. 
Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.(!)
Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok  6-8 min od momentu wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)