Na ciasto:
500 g mąki pszennej
ok. 1 szklanki wody
szczypta soli
Na farsz:
300 g wołowiny
150 g indyka
150 g baraniny
200 g posiekanej cebuli
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
1/2 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
2 łyżeczki przyprawy tandoori lub garam masala
kolendra mielona, kumin mielony, czosnek, sól i pieprz do smaku
bulion
Mąkę z solą przesiewamy , dodajemy olej i wlewamy powoli wodę zarabiając ciasto.
Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie lśniące i elastyczne.
Zawijamy w ściereczkę i odkładamy na chwilę aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na oleju .
Do miski wkładamy mielone mięsa, dodajemy cebulę , przyprawy i wyrabiamy mięso stopniowo dolewając bulion. Dłuższe wyrabianie powoduję ,że mięso puszcza "klej".
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Wykrawamy koła o średnicy około 8-10 cm.
Na środek każdego koła układamy kulkę farszu., zlepiamy pierożki na zakładki.
Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.(!)
Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 6-8 min od momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz