200 g słonecznika
8 łyżek miodu
wanilia
opcjonalnie:
skórka pomarańczowa
orzechy włoskie
migdały
rodzynki
Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły.
To samo zrobić ze słonecznikiem.
Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z palnika i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia.
Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna(!)
Ziarna i miód zmielić w malakserze, Thermomixie na gładką pastę.
W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10.
Trzeba mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna....
Dodać bakalie i wymieszać już łyżką drewnianą.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i zawinąć w papier.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz