czwartek, 9 sierpnia 2018

Chałwa domowa.................prosty przepis!

200 g sezamu 
200 g słonecznika
8 łyżek miodu
wanilia

opcjonalnie:
skórka pomarańczowa 
orzechy włoskie
migdały
rodzynki 


Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły.
To samo zrobić ze słonecznikiem.
 Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z palnika i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. 
Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna(!)
Ziarna i miód zmielić w malakserze, Thermomixie na gładką pastę. 
W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. 
Trzeba mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna.... 
Dodać bakalie i wymieszać już łyżką drewnianą.

Gotową masę przełożyć  do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia  i zawinąć w papier.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)