wtorek, 7 sierpnia 2018

Naleśniki z ryżu!!

Składniki na 5 - 8 naleśników:

1 szklanka ryżu, surowego
1 szklanka wody
1 łyżka dowolnej mąki, najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej
szczypta soli
olej do smażenia




Ryż zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc.
Następnego dnia ryż odcedzić, dodać 1 szklankę świeżej wody i szczyptę soli. Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie wszystko zblendować na rzadki, biały płyn. Na koniec dodać łyżkę mąki i zamieszać.
Na dnie patelni rozgrzać mocno olej. Wlać ciasto naleśnikowe, rozprowadzić poruszając patelnią i smażyć przez 2 -3 minuty, następnie obrócić naleśnika i smażyć kolejną minutę. Powtarzać aż do wyczerpania ciasta, podawać na słodko lub na słono.


Moje sugestie:


Patelnia musi być porządnie naolejona i dobrze rozgrzana.
Ciasto wydaje się rzadkie i wodniste – takie ma być, spokojnie!
Na początku naleśniki są lekko chrupiące, ale kiedy położycie je na chwilę na talerzu i będziecie na nie odkładać inne naleśniki w trakcie smażenia staną się elastyczne, giętkie i rozciągliwe. Z łatwością można zwijać je w rulony i koperty.
Patelnia musi być porządnie naolejona i dobrze rozgrzana.
Ciasto wydaje się rzadkie i wodniste – takie ma być, spokojnie!
Na początku naleśniki są lekko chrupiące, ale kiedy położycie je na chwilę na talerzu i będziecie na nie odkładać inne naleśniki w trakcie smażenia staną się elastyczne, giętkie i rozciągliwe. Z łatwością można zwijać je w rulony i koperty.



Ryż zalany wodą może stać w lodówce nawet 5 dni.

Przepis na jabłka do naleśników:

https://gocha2308.blogspot.com/2018/08/jabka-smazone-karmelizowane.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)