wtorek, 7 sierpnia 2018

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki na 4 ciasto na około 40 sztuk

120 g mąki pszennej
120 g mąki krupczatki
2 jajka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżki wrzącej wody

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min.

Składniki na farsz:


 400 g świeżych liści szpinaku
 200 g sera feta
 2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej


Szpinak umyj dokładnie, usuń największe „ogonki” pozostawiając liście. Na patelni rozgrzej oliwę i przez ok 1 minutę podsmaż bardzo drobno posiekany czosnek. Jak się zeszkli dodaj liście szpinaku, odrobinę gałki muszkatołowej i duś do momentu kiedy szpinak „zwiędnie”.
W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy szpinak przestygnie wymieszaj ser ze szpinakiem tworząc farsz.

Farszem nadziewaj pierogi, które po ulepieniu ugotuj we wrzątku z odrobiną oleju 
(1 łyżka oleju do wody).
 Gotuj je 1 minutę od czasu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)