Składniki na 4 ciasto na około 40 sztuk
120 g mąki pszennej
120 g mąki krupczatki
2 jajka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżki wrzącej wody
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min.
Składniki na farsz:
400 g świeżych liści szpinaku
200 g sera feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
Szpinak umyj dokładnie, usuń największe „ogonki” pozostawiając liście. Na patelni rozgrzej oliwę i przez ok 1 minutę podsmaż bardzo drobno posiekany czosnek. Jak się zeszkli dodaj liście szpinaku, odrobinę gałki muszkatołowej i duś do momentu kiedy szpinak „zwiędnie”.
W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy szpinak przestygnie wymieszaj ser ze szpinakiem tworząc farsz.
Farszem nadziewaj pierogi, które po ulepieniu ugotuj we wrzątku z odrobiną oleju
(1 łyżka oleju do wody).
Gotuj je 1 minutę od czasu gdy wypłyną na powierzchnię wody.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz