środa, 7 września 2016

Tarta z gruszkami..................


Kruche ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
125 g masła (zimnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
 Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
 Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić.
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę wysmarować masłem, 
wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wylepic ciastem forme do tarty
 i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 15 minut. 
Wystudzić!


Budyniowa pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru 
8 g  cukru waniliowego
 1/4 szklanki oleju słonecznikowego

Gruszki obrac i lekko podsmazyc na masle duże kawałki 
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony,  ubić białka 
 na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
 Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 
Następnie cienką stróżką  wlewać olej dalej miksując.


Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. 
Wyrównać i poukładać zimne gruszki. Owoce  lekko wepchnąć w pianę.


Piec w temperaturze 180 C przez około 30 - 35 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)