środa, 7 września 2016
Tarta z gruszkami..................
Kruche ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
125 g masła (zimnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić.
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylepic ciastem forme do tarty
i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 15 minut.
Wystudzić!
Budyniowa pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru
8 g cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Gruszki obrac i lekko podsmazyc na masle duże kawałki
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Następnie cienką stróżką wlewać olej dalej miksując.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i poukładać zimne gruszki. Owoce lekko wepchnąć w pianę.
Piec w temperaturze 180 C przez około 30 - 35 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz