środa, 7 września 2016

Dorsz pod beszamelem.............smaczna zapiekanka


600 g filetów z dorsza
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny 
1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
sól

Sos:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżki startego sera parmezan lub
ser żółty do sosu i posypania
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól




Rybę opłukać ją pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, 
a potem pokroić na  kawałki , skropić sokiem i oprószyć odrobiną skórki z cytryny.
 Odstawić na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszyć i, 
oprószyć solą.
 Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim rybę. 




Na sos beszamelowy rozpuścić masło w rondlu. 
Do spienionego wsypać  mąkę, bez przerwy mieszając i zrobić białą zasmażę.
Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i powoli wlać zimne mleko, 
energicznie mieszając.  Po zagotowaniu się sosu zmniejszyć ogień i gotować,
 aż uzyskamy konsystencję śmietany.Dodać starty parmezan lub żółty ser.

Sosem polać ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę. Na wierzchu rozsypać pozostały ser.
Zapiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)