środa, 7 września 2016
Dorsz pod beszamelem.............smaczna zapiekanka
600 g filetów z dorsza
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
sól
Sos:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżki startego sera parmezan lub
ser żółty do sosu i posypania
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Rybę opłukać ją pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem,
a potem pokroić na kawałki , skropić sokiem i oprószyć odrobiną skórki z cytryny.
Odstawić na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszyć i,
oprószyć solą.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim rybę.
Na sos beszamelowy rozpuścić masło w rondlu.
Do spienionego wsypać mąkę, bez przerwy mieszając i zrobić białą zasmażę.
Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i powoli wlać zimne mleko,
energicznie mieszając. Po zagotowaniu się sosu zmniejszyć ogień i gotować,
aż uzyskamy konsystencję śmietany.Dodać starty parmezan lub żółty ser.
Sosem polać ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę. Na wierzchu rozsypać pozostały ser.
Zapiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz