środa, 2 stycznia 2019

Sałatka z białej kapusty na zimę....pyszna



składniki - waga po obraniu jarzyn  :

ok. 1000 g białej kapusty
ok  1000 g ogórków gruntowych
ok. 100 g szalotki
ok. 250 g marchewki
ok. 200 g czerwonej papryki
ok. 150 g jabłka - u mnie antonówka

ok. 25 g ostrej papryczki

2 lekko czubate łyżeczki soli
60 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
140 ml octu winnego białego
1 czubata łyżeczka ziaren kminku
1 czubata łyżka ziaren białej gorczycy


\
Kapustę cienko poszatkować przełożyć do miski. Posypać  solą, wymieszać   kilka chwil rękami. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie jabłko obrane ze skórki i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski a szalotki w piórka. Ostrą papryczkę posiekać


Kiedy kapusta nieco zmiękła i puści trochę soku dodać do niej pozostałe rozdrobnione składniki. Dodać cukier, olej, ocet, gorczycę i kminek - wszystko dobrze wymieszać. Sałatką napełnić słoiki, dobrze ugniatając a na wierzch wlać  sok jaki pozostał mi na dnie miski. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać tyle zimnej wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok. 25 minut licząc od zagotowania wody w garnku.


Kapustę białą można zastąpić kapustą włoską !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)