poniedziałek, 2 września 2013

Kielbaska Tyrolska...............................Z szynkowaru



SKŁADNIKI

Wieprzowina 2 klasy 1 kg (mieso z wykrawania szynek, karczków itp)

 peklosól 18 gram

 przyprawa tyrolska 1-3 gram

 mąka ziemniaczana 20-30 gram

 woda 30-50 ml



opcjonalnie

 1/2 łyżeczki czosnku

 1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu



OPIS PRZYRZĄDZANIA

Mięso mielimy na sitku 5 . Do wody dodajemy przyprawę tyrolską, peklo sól, i opcjonalnie pieprz i czosnek dokładnie mieszamy i dodajemy do zmielonego mięsa.  Wyrabiamy mięso do uzyskania kleistości. Najlepsze efekty uzyskamy w mikserze planetarnym. Jeżeli takiego nie mamy mieszamy ręcznie przez 10-15 minut. Umieszczamy masę w woreczku do szynkowara dokładnie ugniatając. Zawiązujemy.



Jeżeli mamy okrągły szynkowar bierzemy dwa sznurki po 80cm i kładziemy na krzyż na otwartym szybkowarze. Wkładamy woreczek z mięsem do szynkowara tak aby krzyżak ze sznurka znalazł się na dnie, a końcówki sznurka pozostały na zewnątrz szynkowara ( mocno ułatwia ten zabieg wyjmowanie gotowej wędliny ). Zamykamy szynkowar i umieszczamy w lodówce na 12 - 24 godziny. Wkładamy do garnka z wrzątkiem tak aby brzegi szynkowara wystawały 1 -2 cm nad wodę. Zmniejszamy gaz i parzymy półtorej godziny w temperaturze 75 - 80 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Wkładamy na 8 - 10 godzin do lodówki. Gotowe.


Wersja II

Łopatka wieprzowa - 0,8 kg

 Boczek wieprzowy - 0,2 kg

 peklosól  20 g

 pieprz czarny ½ łyżeczki

 czosnek 3 zmiażdżone ząbki

 kolendra mielona ½  łyżeczki

 żelatyna 2 łyżeczki

 zimna woda 50 ml



Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:

Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni

Drób - 90 stopni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)