Szynka z łopatki
Składniki:
· 1, 20 kg mięsa z łopatki,
· 22-25 g peklosoli,
· 70 ml wody,
· 1 ząbek czosnku,
· odrobinka gałki muszkatołowej,
· szczypta pieprzu,
· szczypta kolendry,
· mała płaska łyżeczka cukru pudru.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
Szynka błyskawiczna
Składniki:
· 1, 2 kg mięsa wieprzowego,
· 22-25 g peklosoli,
· 70ml wody,
· 1 mała płaska łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
Szynka aromatyczna
Składniki:
· 1, 2 kg mięsa od szynki lub 0, 4 kg wołowego 0, 8 kg wieprzowego lub mięso z drobiu lub cielęcina,
· 22-25 g peklosoli,
· 1 płaska łyżeczka cukru,
· pieprz do smaku
· szczypta goździka,
· szczypta ziela angielskiego,
· szczypta gałki muszkatołowej, (jak kto lubi),
· szczypta majeranku (jak kto lubi),
· 1 przeciśnięty ząbek czosnku.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
Przygotowanie krok po kroku:
Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)
Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.
Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).
Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy (Niżej podajemy dokładną rozpiskę). W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)
Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.
Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni
Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni
Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa
Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?
Szynka wieprzowa
Karkówka
Schab
Pierś z indyka lub kurczaka
Mielonki
Rolady mięsne
Pasztety
Golonki
Kiełbasy
Boczek prasowany i rolowany
Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:
Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni
Drób - 90 stopni
Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni
Drób - 90 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz