poniedziałek, 2 września 2013

Pyszne SZYNECZKI........................................z szynkowaru














Szynka z łopatki


Składniki:
·         1, 20 kg mięsa z łopatki,
·         22-25 g peklosoli,
·         70 ml wody,
·         1 ząbek czosnku,
·         odrobinka gałki muszkatołowej,
·         szczypta pieprzu,
·         szczypta kolendry,
·         mała płaska łyżeczka cukru pudru.

Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

Szynka błyskawiczna


Składniki:
·         1, 2 kg mięsa wieprzowego,
·         22-25 g peklosoli,
·         70ml wody,
·         1 mała płaska łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

Szynka aromatyczna


Składniki:
·         1, 2 kg mięsa od szynki lub 0, 4 kg wołowego 0, 8 kg wieprzowego lub mięso z drobiu lub cielęcina,
·         22-25 g peklosoli,
·         1 płaska łyżeczka cukru,
·         pieprz do smaku
·         szczypta goździka,
·         szczypta ziela angielskiego,
·         szczypta gałki muszkatołowej, (jak kto lubi),
·         szczypta majeranku (jak kto lubi),
·         1 przeciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”







Przygotowanie krok po kroku:
Dzień wcześniej marynujemy mięso według uznania, lub zgodnie z przepisem. (Kilka ciekawych przepisów na szynkę z szynkowara znajduje się na dole strony.)

Zamarynowane mięso wkładamy do szynkowara i dokręcamy śrubę. W ten sposób nabierze ona odpowiedniego kształtu, zostanie bardziej zbita, a ponad to jeszcze dokładniej przesiąknie smakiem marynaty. Naczynie wraz z szynką wstawiamy na 24h do lodówki.

Po upływie doby do dużego garnka wstawiamy szynkowar i zalewamy wodą (do wysokości 3/4 szynkowara).

Parzymy szynkę przez 2,5h, uważając, aby woda w garnku nie zaczęła wrzeć. Optymalna temperatura do parzenia szynki zależna jest od tego, z jakiego gatunku mięsa ją przygotowujemy (Niżej podajemy dokładną rozpiskę). W przypadku szynek mieszanych jest to 75-80 stopni. (Wtedy temperatura wewnątrz szynkowara nieco przekracza 70 stopni, dzięki czemu mięso staje się soczyste, ale nie surowe.)

Po upływie tego czasu wyjmujemy szynkowar z wody i pozostawiamy do wystygnięcia ( na ok. 2 godziny), a następnie wkładamy do lodówki na 48h.


Jak długo poszczególne rodzaje szynki z szynkowara nadają się do spożycia?
Szynki przyrządzone jedynie w marynacie - 3-5 dni

Szynki zamarynowane z użyciem soli peklowanej - 10 dni

Szynkę z szynkowara można zamrażać, wtedy jej przydatność do spożycia jest o wile dłuższa

Jakie rodzaje wędlin można przygotować w szynkowarze?
Szynka wieprzowa

Karkówka

Schab

Pierś z indyka lub kurczaka

Mielonki

Rolady mięsne

Pasztety

Golonki

Kiełbasy


Boczek prasowany i rolowany


Temperatura parzenia poszczególnych gatunków mięsa:

Wołowina - 70 stopni
Cielęcina - 75 stopni
Jagnięcina - 80 stopni
Wieprzowina - 85 stopni
Drób - 90 stopni





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)