środa, 7 października 2015

Zielone szparagi smażone na maśle ..............z bułeczką tartą i ulubionym sosem

2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały


Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe  końcówki
Związane wsadzić do wysokiego garnka i dotować na małym ogniu.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach.
 Na dużej patelni rozgrzać masło i na gorącą wrzucić szparagi .
Smażyć przewracając lub podrzucając patelnią,posypać bułką tartą. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. 


Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)