środa, 7 października 2015

Pierożki smażone w głębokim tłuszczu

2 szklanki mąki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka soli, 
1 jajo, 
2 łyżki oleju, 
2 łyżki octu, 
2 łyżki masła.

Farsz jak na pierogi z mięsem lub mięso przyprawione jak na kotlety mielone.



 Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody żeby ciasto było wolne i miękkie. 
Wałkować grubo ,bardzo grubo! wyciąć kółka... 
Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Jak pączki a nie jak w naszych pierogach. 
Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron. 



Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)