2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
1 jajo,
2 łyżki oleju,
2 łyżki octu,
2 łyżki masła.
Farsz jak na pierogi z mięsem lub mięso przyprawione jak na kotlety mielone.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody żeby ciasto było wolne i miękkie.
Wałkować grubo ,bardzo grubo! wyciąć kółka...
Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Jak pączki a nie jak w naszych pierogach.
Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron.
Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz