czwartek, 8 października 2015

Tarte flambe albo ................. Flammkuchen (Alsace)





Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki durum (semoliny)
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody ( może ciut plus)
1 łyżeczka soli



 Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
 W razie potrzeby dodać albo więcej wody, albo mąki.
 Ciasto uformować na kształt kuli, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny, żeby troszkę "odpoczęło".





Nadzienie:
200 g gęstej śmietany 30% (creme fraiche)
lub pół na pół serka homogenizowanego i śmietany 30-tki
2 cebule średniej wielkości
250 g bekonu  lub boczku cienko pokrojonego w słupki
sól i świeżo mielony pieprz





 Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka,
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować creme fraiche, ułożyć cebulę i bekon, przełożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę,
 piec w piekarniku ok 10 minut. Brzegi ciasta powinny być ciemnozłote.




U mnie jeszcze z serem Munster...:)




Munster (ser)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
        


Ser munster
Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)