lub 800 g maki pszennej plus 200 g maki z pszenicy durum
1 plaska lyzka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drozdzy
1 lyzka cukru
4 lyzki oliwy extra virgin
650ml cieplej (ale nie goracej) wody
Wymieszac w kubeczku drozdze,
cukier, wode i oliwe i odstawcie na pare minut, a nastepnie wlejć do dołka z mąki.
Zagarnąć make z brzegów dołka do srodka, mieszajac z płynem aby wszystko ładnie się połączyło.
Wyrabiać az powstanie gladkie, sprezyste, lśniące ciasto.
Uformowac z ciasta kule i włożyć do posypanej maką miski. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godz
Ta ilosc ciasta wystarczy na mniej wiecej 6 do 8 sredniej wielkosci spodów do pizzy.
Ciasto można zrobić z 1/2 składników lub reszte zamrozić!
Uwaga!
Ciasta na pizze sie nie wałkuje tylko rozciąga !!!
Z ciasta formujemy kule, ktore rozciągamy i formujemy na płaski placek podsypując mąką.
Sos i dodatki pozostawiam Wam do wyboru i ... kochani pizza to tylko kilka składników i troche
sera!!!
Ja robie pizzę w automacie do tart i pizzy ...
Powyżej tarte flambee
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz