5 średniej wielkości ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz czarny
1-2 jajka
farsz:
30-40 mięsa zmielonego
1 cebula,
sól, pieprz czarny
1 jajko
i odrobina oleju do posmarowania foremek.
odrobina sera żółtego do posypania
Mięso i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulą należy zemleć w maszynce. Ja preferuje mięso surowe! Zmielone i tak się usmaży....
Przyprawić do smaku.
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Ja robie to w Thermomixie.
Foremki do muffinek smarujemy oliwą. Następnie do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ziemniaczanej masy
Na masie ziemniaczanej układamy 1-2 łyżki masy mięsnej.
Całość przykrywamy masą ziemniaczaną. Posypujemy serem lub nie.
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy do zarumienienia wierzchu (ok. 30-40 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz