wtorek, 6 października 2015

Szynka drobiowa mielona....z szynkowaru

400 – 500 g fileta z indyka
2 piersi z kurczaka|opcja poniżej
2 udka kurczaka    |lub około 500-500 g mięsa z kurczaka lub indyka
2-3 łyżeczki  soli peklowej
1-2 łyżeczki soli (dosolic wg uznania!!!)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
50-100 ml wody 




Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć. 
Filet z indyka, pokroić w  paski grubości około 1 cm.
Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z mięsem z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku.



 Skórki ugotować do miękkości, zmielić.
 Cukier puder, sól, mleko i żelatynę wymieszać  z wodą. 
Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka,sól peklową, wodę starannie wyrabiać  do uzyskania jednolitej masy,
mięso powinno puścić tzw "klej" 



Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć. 
Naczynie zamknąć,odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Następnie szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą 
i podgrzewać do temperatury ok. 85°C (woda powinna delikatnie bulgotać).



 Szynkę  pażyć  1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąc ,schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 12 godzin. 
Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę obłożyć szynkowar sciereczką zamoczoną we wrzątku
 lub wstawić pod kran z ciepłą wodą..




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)