400 – 500 g fileta z indyka
2 piersi z kurczaka|opcja poniżej
2 udka kurczaka |lub około 500-500 g mięsa z kurczaka lub indyka
2-3 łyżeczki soli peklowej
1-2 łyżeczki soli (dosolic wg uznania!!!)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
50-100 ml wody
Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
Filet z indyka, pokroić w paski grubości około 1 cm.
Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z mięsem z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku.
Skórki ugotować do miękkości, zmielić.
Cukier puder, sól, mleko i żelatynę wymieszać z wodą.
Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka,sól peklową, wodę starannie wyrabiać do uzyskania jednolitej masy,
mięso powinno puścić tzw "klej"
Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć.
Naczynie zamknąć,odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Następnie szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą
i podgrzewać do temperatury ok. 85°C (woda powinna delikatnie bulgotać).
Szynkę pażyć 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąc ,schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę obłożyć szynkowar sciereczką zamoczoną we wrzątku
lub wstawić pod kran z ciepłą wodą..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz