czwartek, 4 sierpnia 2016

Samosa.................indyjskie pierożki



Farsz:
2 łyżki oleju roślinnego
125 g drobno posiekanej cebuli
4 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
1 1 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
2 zielone papryczki chili, drobno posiekane
500 g zmielonego mięsa jagnięcego,wołowina lub inne mięso
1 1 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przesmażyć mięso dodać przyprawy i gotowe.

Ciasto:
235 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
60 g oleju rzepakowego
6-7 łyżek zimnej wody 
lub
400 g białej mąki
1 łyżeczka soli
 100 g stopionego masła lub ghee
 150 ml zimnej wody lub mniej

Można użyć gotowego ciasta filo !

Zmieszać mąkę i sól w dużej misce. Na środku zrobić wgłębienie i wlać olej. 
Wziąć trochę mąki z olejem na dłoń i ucierać je druga wyprostowaną dłonią. 
Robić to nad miską tak żeby mąką nasiąknięta olejem spadała z powrotem do miski. 
Kiedy cała zawartość dłoni znajdzie się z powrotem w misce, powtórzyć tą czynność z następną 
porcją mąki i oleju. Kontynuować aż cała mąką będzie równo pokryta olejem. 
Do mąki z tłuszczem, wlać 6 łyżek wody i zmieszać. Jeżeli potrzeba, dodać jeszcze pół lub
 całą łyżkę wody, kropelkami.


Umieścić ciasto na drewnianej desce, posmarować palce olejem żeby ciasto nie przywierało i 
ugniatać  przez 10 minut – powinno sie uzyskać zwartą, 
nieklejącą masę. Umieścić ciasto pod zwilżonym ręcznikiem i pozostawić na pół godziny.
Wyjąć ciasto i znowu ugniatać przez minutę, podzielić na 2 równe części.
Każdą z części używając rąk  zrolować na 12 mm wałek
 i pociąć każdy wałek na 8 równych części. Z każdej uformować kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na okrągłe 15 cm placki i przeciąć  każdy placek na połowę,
 uzyskując części na 2 samosy.

Położyć na dłoni pojedynczy placek i skleić ze sobą prosty brzeg, formując stożek
 a okrągły brzeg będzie tworzył górę stożka. Przed sklejeniem zwilżyć 1 brzeg wodą. 
W stożku umieścić łyżkę nadzienia i skleić górę stożka, także zwilżając jeden brzeg wodą.



Pozostawić sklejone samosy przez 30 minut do wyschnięcia bedą sie lepiej smazyły.
Smażyć samosy przez 12 minut obracając je na lekko brązowy kolor.










1 komentarz:

  1. Może nie sa zrobione wprawną ręką indyjskiej kobiety ale są P Y C H A !

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)