niedziela, 31 lipca 2016

Ziemniaczane pierożki ...........z różnymi farszami

Ciasto:

1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
około 350-400gr mąki
łyżeczka soli
jajko do smarowania ciasta

Nadzienie ruskie:

750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz 
1/2 łyżeczki majeranku 

Nadzienie se szpinaku i fety:

 1 opakowanie mrozonego szpinaku (odparowanego i wystudzonego)
1 opakowanie sera feta 250-300gr
2 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
2-3 ząbki czosnku 
sól i pieprz



Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę.
Teraz przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy, przez około 1 minutę. 
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wycinamy kółka na pierożki, 
W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. 




Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)