1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
około 350-400gr mąki
łyżeczka soli
jajko do smarowania ciasta
Nadzienie ruskie:
750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
Nadzienie se szpinaku i fety:
1 opakowanie mrozonego szpinaku (odparowanego i wystudzonego)
1 opakowanie sera feta 250-300gr
2 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę.
Teraz przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy, przez około 1 minutę.
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wycinamy kółka na pierożki,
W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem.
Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz