Masa ziemniaczana :
6 dużych ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól + pieprz
olej do smażenia
Opcjonalnie :
koperek lub
łyżka śmietany lub
2 łyżki otrębów
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę.
Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.Posiekać czosnek.
Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką.
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok,
zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Wbić jajka , wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem. do smaku. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz