środa, 28 grudnia 2016

Placki ziemniaczane .........złote i chrupiące

Masa ziemniaczana :
6 dużych ziemniaków
2 jajka
3  łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól + pieprz
olej do smażenia


Opcjonalnie :
koperek lub
 łyżka śmietany lub
2 łyżki otrębów


Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. 
Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.Posiekać czosnek.
 Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. 
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, 
zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Wbić jajka , wymieszać.
Doprawić  solą i pieprzem. do smaku.  Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)