niedziela, 1 stycznia 2017
Różyczki z jabłek w cieście francuskim
1 gotowe ciasto francuskie
2 jabłka ze skórka
serek homogenizowany waniliowy
cukier
0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
cynamon
jajko lub odrobinę mleka
0,5 l wody
Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki.
W garnku zagotowujemy wodę z kwaskiem cytrynowym.
Wrzucamy plasterki jabłek do wrzątku na około 5 - 10 minut żeby zmiękły.
Jabłka nie mogą się gotować !. Odcedzamy gotowe jabłka i studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na 8 pasków.
Rozwijamy dwa paski ciasta i kładziemy na stole.
Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach.
Na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5 cm
ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić. Na dolną krawędz jabłek
nakładamy cienką warstwę serka.
Zawijamy ciasto z jabłkami w rulonik, dość luźno.
Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 15-20 min w temp. 180 C i posypujemy cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz