poniedziałek, 23 maja 2016

Kluski śląskie .........przepis tradycyjny

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
 Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
 a  puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną. 
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.


W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)



Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)