1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
a puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.
W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)
Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz