Na zalewę:
1 l wody ,
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
baldachy kopru z nasionami
Zerwać 1 liście winogron.
Odciąć ogonki a liście umyć.
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować około 1 minuty, wyjąć,gdy stracą kolor.
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić.
Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki.
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach .
Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut
====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma
250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny
Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,
Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki.
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy.
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku.
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.
Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz