czwartek, 16 czerwca 2016

Marynowane liście winogron,,,,,,,,,,,na dolames, sermi

Duża iści winogron ,

Na zalewę:
1 l wody , 
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku 
baldachy kopru z nasionami





Zerwać 1 liście winogron. 
Odciąć ogonki a liście umyć. 
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować  około 1 minuty,  wyjąć,gdy stracą kolor. 
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić. 


Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki. 
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach . 




Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut 

====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma


250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny

Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. 
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,

Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy 
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki. 
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy. 
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku. 
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.

 Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)