czwartek, 21 maja 2020

Domowa kapusta kiszona....czyli kiszenie kapusty





2  1/2 kg białej kapusty
1/4 kg marchwi 
50 g soli kamiennej (szarej) 


Jeśli szatkujemy kapustę w domu, należy ją najpierw umyć, odrzucić  zewnętrzne  liście. Przekroić na 4 części . Kapustę cienko poszatkować.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. 
Warzywa umieścić w dużej misce, dodać sól oraz ewentualnie 2 łyżeczki kminku i 2 - 3 jabłka (obrane, pokrojone na ćwiartki bez gniazd nasiennych).
 Wymieszać i bardzo dokładnie ugnieść, aby kapusta puściła soki. Powtórzyć ugniatanie jeszcze kilkakrotnie.
Włożyć do plastikowego worka, zawiązać, mocno obciążyć np. kilogramowymi opakowaniami soli lub głazem i trzymać w kuchni. 
 Kapusta kisi się średnio 7-14 dni
Co dwa dni poprzebijać wąskim końcem drewnianej łyżki aby wypuścić zbierające się gazy z fermentacji. 
Podczas całego procesu kiszenia cała kapusta musi być przykryta zalewą solną.


Ukiszoną kapustę przełożyć do słoików i całkowicie zakryć zalewą. Pozostawiać w słoikach po ok. 2 - 3 cm wolnego miejsca od góry, bo fermentacja będzie jeszcze zachodziła i zbierający się gaz będzie podnosił soki do góry, co może powodować przeciekanie przez  pokrywki.
Domowa kiszona kapusta jest przepyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)