wtorek, 6 sierpnia 2019

Sałatka z ogórków w zalewie gyros ...... na zimę



3 ogórków gruntowych
3 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki oleju

2 przyprawy gyros







Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką.
 Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.
 Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
 Przygotować pozostałe warzywa. 
Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
 Dokładnie wymieszać.
 Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
 Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił.
 Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
 Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. 
Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. 
Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. 
Zostawić w garnku do wystudzenia.



Sol .... moja kotka nadzoruje pracę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)