wtorek, 6 sierpnia 2019

CHLEB Z GARNKA........ z grubą i chrupiącą skórką


400 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody





Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier  . Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki .
Ciasto będzie klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej,)
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. 
Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.
 Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.
 Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry.Naciąć wzorek ostrym nożem.
UWAGA, bo garnek będzie bardzo gorący. 
Garnek przykryć i piec przez 30 minut.
 Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut 
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, odczekać i podważając chleb nożem wyjąć go z garnka.
 Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 
Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)