poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Buraczki na zimę......z papryką I



Składniki:

3 kg buraczków ćwikłowych
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej

1 szklanka oleju
1 szklanka octu winnego 6%
1 szklanka cukru
3 łyżeczki sol

 Całe buraczki gotować przez około godzinę, aż będą miękkie. Przestudzone obrać ze skórki.
 Papryki rozkroić, wyjąć cały środek z nasionami i razem z cebulą pokroić w drobną kostkę.
 Do garnka wlać ocet. wsypać cukier i sól i zagotować.
Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem.
 Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. 
Można pasteryzować 15 min od zagotowania słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)