poniedziałek, 12 sierpnia 2019
Sałatka szwedzka na zimę
2 kg ogórków
2 l wody
2 łyżki soli
1/2 kg cukinii
1/2 kg marchewki
Do każdego słoika 0.5l
1 płaska łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
zalewa :
2 l wody
4,5 szklaki cukru
4,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste plastry i wkładamy do miski . Jeśli mamy kupne , to moczymy je przed krojeniem przez godzinę w zimnej wodzie , żeby odzyskały jędrność i dopiero wtedy kroimy .
Cukinię kroimy podobnie....w plasterki.
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obgotowujemy i studzimy.
2 l wody mieszamy z dwiema łyżkami soli i zalewamy tym pokrojone ogórki , zostawiając na 3 godziny po tym czasie zlewamy wodę w miarę dokładnie.
Do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę , a następnie układamy ogórki ,niezbyt ciasno , tak żeby zalewa miała możliwość przeniknąć dokładnie wszędzie.
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach warzywa , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry .
Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut .
Ogórki są gotowe po dwóch tygodniach...!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz