poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Pasta tahini........ sezamowa




200 g sezamu
1 łyżka oleju


 Na rozgrzaną suchą patelnię wysypać sezam. Prażyć go na średnim ogniu. Mniej więcej 10 sekund i 10 sekund potrząsać patelnią odwracając ziarna. 
 Sezam musi stać się lśniący, leciutko złoty, ale nie brązowy, bo stanie się gorzki! Ziarna przełożyć na talerz i zostawić do wystygnięcia.
 Ziarna przesypać do blendera i miksować  pulsacyjnie tak powiedzmy 30 sekund ..... 10-20 sekund przerwy. Gdy zacznie być płynna i tłuszcz rozrzedzi ziarna można miksować jednym ciągiem. Jeśli na początku idzie trudniej możecie dodać łyżkę oleju. 
Pastę przełożyć do słoika.
 Pasta tahini lub tahina jest świetna do wielu dań!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)