poniedziałek, 12 sierpnia 2019
Bigos w szybkowarze
1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej, świeżej
500 g mięsa mieszanego
2 kawałki kiełbasy ( np. śląskiej)
kilka suszonych grzybów
1 cebula
1 marchewkę
sól, pieprz, ostra mielona papryka
5 kulek jałowca
½ łyżeczki kminku
5 kulek czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2-3 suszone śliwki
Kiszoną kapustę wypłukać dobrze pod zimna bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić kapuściane nitki
Pokrojoną kapustę przełożyć do szybkowara.
Poszatkować drobno kapustę świeżą i kapustę przełożyć do szybkowara.
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Wstawić do lodówki na 30 min. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso kilka minut.
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć do zeszklenia. Podsmażone mięso z cebulą dodać do kapusty w szybkowarze.
Obrać i pokroić marchewkę.
Namoczone grzyby gotować 5-7 min, odcedzić i pokroić w paseczki, dodać do kapusty i mięsa.
Wody po ugotowaniu grzybów nie wylewać, przyda się do podlania bigosu.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju do zrumienienia. Dodać do kapusty, mięsa i grzybów.
Dodać połowę wywaru po ugotowaniu grzybów, jałowiec, ziarna pieprzu, majeranek, kminek i pokrojone suszone śliwki. Całość dusić w szybkowarze około 40-50 min.
Poczekać aż zawór samoistnie opadnie i otworzyć garnek!!!
Kapusta i mięso powinny być miękkie. Ewentualnie doprawić bigos jeszcze do smaku.
Gotowy bigos podajemy ze świeżym pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz