poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Bigos w szybkowarze







1 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej, świeżej
500 g mięsa mieszanego
2 kawałki kiełbasy ( np. śląskiej)
kilka suszonych grzybów
1 cebula
1 marchewkę
sól, pieprz, ostra mielona papryka
5 kulek jałowca
½ łyżeczki kminku
5 kulek czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2-3 suszone śliwki

Kiszoną kapustę wypłukać dobrze pod zimna bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić kapuściane nitki 
 Pokrojoną kapustę przełożyć do szybkowara.
Poszatkować drobno kapustę świeżą i kapustę przełożyć do szybkowara.
 Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Wstawić do lodówki na 30 min. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso kilka minut.
 W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć do zeszklenia. Podsmażone mięso z cebulą dodać do kapusty w szybkowarze.
Obrać i pokroić marchewkę.
 Namoczone grzyby gotować 5-7 min, odcedzić i pokroić w paseczki, dodać do kapusty i mięsa.
 Wody po ugotowaniu grzybów nie wylewać, przyda się do podlania bigosu.

 Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju do zrumienienia. Dodać do kapusty, mięsa i grzybów.
Dodać połowę wywaru po ugotowaniu grzybów, jałowiec, ziarna pieprzu, majeranek, kminek i pokrojone suszone śliwki. Całość dusić w szybkowarze około 40-50 min.
 Poczekać aż zawór samoistnie opadnie i otworzyć garnek!!!
 Kapusta i mięso powinny być miękkie. Ewentualnie doprawić bigos jeszcze do smaku.
 Gotowy bigos podajemy ze świeżym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)