niedziela, 13 września 2020

Mleko migdałowe domowe....pyszne i zdrowe

150 g  migdałów

do zalania: 2 szklanki gorącej wody 

1litr czystej zimnej wody



Migdały zalewamy gorącą wodą w  misce. Po około 2 godzinach wodę z moczenia wylewamy a migdały przepłukujemy i odsączamy na sitku, a następnie obieramy ze skórek i przekładamy do TM.

Dodajemy czystą wodę  i całość blendujemy 45s/obr.10. Jeśli mleko wydaje nam się zbyt gęste – dolewamy jeszcze trochę wody i mieszamy 10s/obr.5.





Zmiksowane mleko przelewamy partiami przez duże sitko (można wykorzystać do tego koszyczek) wyłożone gazą i ustawione na misce, do której będzie ściekać płyn. Część mleka ścieknie przez gazę, gęstszą część trzeba w gazę zawinąć i mocno wycisnąć czystymi dłońmi, żeby wydobyć pozostałe mleko. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy wyciśniemy całe mleko.

Gotowe mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i przechowujemy w lodówce przez 3-5 dni (przed użyciem należy je zawsze wymieszać).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)