piątek, 10 maja 2013

Tarta cytrynowa...................Tarte au citron

Na ciasto kruche:

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli


NA KREM LEMON  
- 4 średnie cytryny 
- 150 g cukru 
- 3 jajka 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Na beze:
 - 2 białka
- 100 g cukru 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto podpiec i ostudzic.

 Umyć cytryny i  zdjac  skorke maszynka do zes  (bardzo cienko). Skórki wrzucic do rondla i wlac sok.  
Wsypac cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszać i ogrzewać az skorka bedzie miękka.Oziebic!
 Ubic jaja w oddzielnym pojemniku. Ubite  wymieszać z masa z cytryny.Wstawic do kapieli wodnej i nadal ubijac 
tak aby sie zaparzyly i masa zgestniala.
Teraz kolej na beze.
  Ubic białka na sztywna mase ze szczyptą soli , dodać cukier i proszeki y. 
Wylozyc na ciasto krem cytrynowy, na to beze 
Piec w wolnym piecu (120 ° C/150 ° C) tak aby beza sie przybrazowila (10 min)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)