poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto kruche do tart.....




Pâte sablée


  • 250 g mąki 
  •  125 g masła 
  •  70 g cukru pudru  
  •  1 żółtko 
  • 5O ml wody (lub mleka) 
  •  1 szczypta soli
podana ilosc na jedna tarte o srednicy okolo 30 cm.

Wykonanie:

Ubic zoltko z cukrem i zimna woda,make wysypac na stolnice i pokroic zimne maslo.

Szybko rozcierac maslo z maka pomiedzy dlonmi az powstanie "piasek".....dodac mase z 

zoltka i cukru.Zagniesc szybko w kulke (bez zbytniego wyrabiania)!Jezeli ciasto jest zbyt 

suche dodac odrobinke wody.Odstawic ciasto do lodowki zeby dobrze 

odpoczeło minimum 1h.


Moja uwaga:


Czesc maki mozna zastapic zmielonymi orzechami lub migdalami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)