poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto polkruche na tarty.....pâte brisée

Pâte brisée


300 g mąki 
150 g masła , pokrojonego w kostkę i zmiękczonego
  (wyjąć przynajmniej 2h wcześniej z lodówki) 
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru (jeśli słodkie ciasto) 
8 cl wody lub ciepłego mleka (80 ml)



Ilość na 1 szt


Ciasto powinno być lśniące i plastyczne.Nie trzymać go w lodowce bo stwardnieje!

Moja uwaga

Jeżeli ciasto jest za zimne i mało plastyczne można go podgrzać w mikrofali na najniższym poziomie.


Inne przepisy na ciasto na tarty:

200 g mąki
100 g masła
1 łyżeczka soli płaska
1 łyżeczka proszku do pieczenia plaska
 100 ml wody

lub

400 g mąki
2 słoiki jogurtu
2 jajka
1 /2 opakowania proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli


Najpierw rozetrzeć na piasek masło i mąkę!
Potem dodać resztę składników i rozcierać na stolnicy!

Prosze obejżeć filmik na You Tube

https://www.youtube.com/watch?v=m4Uu6VfSUDI

1 komentarz:

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)