poniedziałek, 4 lutego 2013

Brioche......jak polska chalka


Brioche


- 350 g mąki 

- 175 g masła 

- 1 łyżeczka soli 

- 40 g świeżych drożdży 

- 2 łyżki zimnej wody 

- 4 jajka 

- 50 g cukru 


Wykonanie

Wieczorem przygotowujemy ciasto,które upieczemy na drugi dzien rano!


Polaczyc  w misce cukier,make,mleko,sol i roztopione maslo z jajami i drozdzami.Zagniesc ciasto tak aby bylo elastyczne.Zamknac szczelnie w pojemniku i wstawic na noc do lodowki!


Nastepnego ranka ciasto rozwalkowac w kwadrat,nastepnie zlozyc na 4 czesci i jeszcze raz rozwalkowac.Ostatni raz zlozyc na 4 i rozwalkowac na wielkosc formy.

Pozostawic w cieplym miejscu na okolo 1h.

Gdy ciasto wypelni forme,piec w nagrzanym piekarniku(piekarnik rozgrzac na 10min przed) do temp 250°C.Piec az bedzie zlote i patyczek suchy.....jakies 35 min




To ciasto jest pyszne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)