Brioche
- 350 g mąki
- 175 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 jajka
- 50 g cukru
Wykonanie
Wieczorem przygotowujemy ciasto,które upieczemy na drugi dzien rano!
Polaczyc w misce cukier,make,mleko,sol i roztopione maslo z jajami i drozdzami.Zagniesc ciasto tak aby bylo elastyczne.Zamknac szczelnie w pojemniku i wstawic na noc do lodowki!
Nastepnego ranka ciasto rozwalkowac w kwadrat,nastepnie zlozyc na 4 czesci i jeszcze raz rozwalkowac.Ostatni raz zlozyc na 4 i rozwalkowac na wielkosc formy.
Pozostawic w cieplym miejscu na okolo 1h.
Gdy ciasto wypelni forme,piec w nagrzanym piekarniku(piekarnik rozgrzac na 10min przed) do temp 250°C.Piec az bedzie zlote i patyczek suchy.....jakies 35 min
To ciasto jest pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz