niedziela, 3 lutego 2013

Ciasto czekoladowe....Fondant au chocolat

Czekoladowe fondant.....lekko plynne ciasto czekoladowe!


Na ciasto;

  • - 125 g czekolady
  • - 125 g de masla
  • - 125 g de cukru
  • - 60 g de maki
  • - 3 jaja



Czekolade rozpuszczamy w niewielkiej ilosci wody lub mleka,dodajemy maslo i cukier.
Gdy masa jest gladka lekko przestudzamy ,dodajemy zoltka i na koncu make.Pozostawiamy ciasto zeby  moglo troche odpoczac!
Nastepnie ubijamy sztywna piane z bialek i lekko mieszamy.
Przekladamy mase do natluszczonej i wysypanej tarta bulka blaszki i wstawiamy do nagrzanego  do 165°C piekarnika.
Pieczemy okolo 35 minut.....
Smakuje wybornie z bita smietana.


Moja uwaga:
Mozna dla poprawienia smaku i aromatu dodac kieliszek Amaretto !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)