niedziela, 12 stycznia 2014

Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns)

Składniki na 20 bułeczek:

600 g mąki pszennej
100 g cukru 
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:

150 g bardzo miękkiego masła 
130 g cukru 
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę :
1 jajko

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem.
 Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste).
 Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.

Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). 
To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady.
 Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta).
 Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. 
 Pozostawić do wyrosniecia na 15 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)