niedziela, 12 stycznia 2014

Chleb w 5 minut....................Pyszny!

0,5kg mąki (dowolna)
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren.  Jeśli  lubisz - możesz śmiało dać więcej!



masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.





Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
 Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką. 
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
 Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.



Gorący chleb wyjmij z formy  i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)