niedziela, 12 stycznia 2014

Norweskie bułeczki cynamonowe.......................Brioches à la cannelle



Składniki
Ciasto
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 łyżeczki solu
21 g drożdży suchych albo 45 g świeżych
100 g niesolonego masła
400 ml mleka
2 jajka

Nadzienie
150 g miękkiego masła
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko do posmarowania

Składniki nadzienia wymieszać w misce.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, dodać do roztrzepanych jajek i mleka. 
Powstałym płynem zalać suche składniki i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. 
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. 
1/3 ciasta rozwałkować na kształt blaszki (o wymiarach ok. 33x24 cm) - będzie to spód bułek. 
Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. 
Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i pociac na cienkie plastry,ułożyć na przygotowanym spodzie. 

Odstawić do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
 Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 min


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)