Składniki
Ciasto
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 łyżeczki solu
21 g drożdży suchych albo 45 g świeżych
100 g niesolonego masła
400 ml mleka
2 jajka
Nadzienie
150 g miękkiego masła
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko do posmarowania
Składniki nadzienia wymieszać w misce.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, dodać do roztrzepanych jajek i mleka.
Powstałym płynem zalać suche składniki i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
1/3 ciasta rozwałkować na kształt blaszki (o wymiarach ok. 33x24 cm) - będzie to spód bułek.
Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt.
Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i pociac na cienkie plastry,ułożyć na przygotowanym spodzie.
Odstawić do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz