poniedziałek, 5 grudnia 2016

Oszukane gołąbki....nazywane też "fałszywe gołąbki"

10 -12 liści kapusty (sparzonych)




1/2 kg mięsa mielonego wołowego lub z indyka
1/2 szkl ryżu ugotować na półtwardo
lub 1 szkl  kaszy jaglanej podprażonej i opłukanej
1 jajko
1 starta marchewka
1/2 poszatkowanej kapusty białej
około 10 liści obgotowanych do zawijania gołąbków
bulion wołowy
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz,




Mięso wymieszać z ryżem, kaszą, jajkiem, 4 garściami kapusty, przyprawami.
Formować niewielkie gołąbki i układać ciasno w rondlu.
Dusic pod przykryciem ok 20-30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)